Öster om Gemla i Småland rinner Helige å, som är ett av regionens större vattendrag. Ån utgör huvudfåra i Mörrumsåns avrinningsområde och har bitvis bra fall och god vattenkvalitet. Vattensystemet har en rik fiskfauna och förekomst av flera skyddsvärda arter. Helgasjön håller ett sparsamt bestånd av storvuxen nedströmslekande öring och i Helige å har rödlistat fisk som lake och ål påträffats. I ån förekommer även den starkt hotade tjockskaliga målarmusslan.

Strax nedströms Gemlasjön, där Helige å delar upp sig i två stycken 500m långa och ungefär lika stora åfåror, ligger Gemla kvarn. Genom historien har vattenkraften i de båda fårorna nyttjats för ändamål såsom kvarn, pappersbruk, järnbruk och leksaksfabrik. Även om kraftaggregaten är borta och all verksamhet sedan länge är nedlagd, har kvarnmiljön ända till idag utgjort ett vandringshinder för fisk.

Återigen fria vattenvägar

På uppdrag av fastighetsägaren Elisabeth Olsson och Agneta Rosberg har Fiskevårdsteknik i egenskap av projektledare äskat pengar för projektet och tagit fram en åtgärdsplan för att återställa området kring dammen. Åtgärderna medför att sträckans naturliga karaktär och fallprofil återskapas genom att dammluckor tagits bort, betongtrösklar rivits ut och block och sten har återförts. Därmed har fria vandringsvägar skapat för fisk och vattenfauna och värdefulla strömbiotoper har återställts.

Entreprenaden har utförts av Naturentreprenad Syd och projektet har finansierats av Naturskyddsföreningens miljöfond genom försäljning av el märkt Bra Miljöval och fiskevårdsbidrag från Länsstyrelsen i Kronobergs län.

Före och efter åtgärderna i den östra åtåran. Fria vandringsvägar har skapats för fisk och vattenfauna.
Före och efter åtgärderna i den västra åtåran. Fria vandringsvägar, nya strömbiotoper och bevarad kulturmiljö.
Före och efter åtgärderna i den västra åfåran. Fria vandringsvägar, nya strömbiotoper och bevarad kulturmiljö.
Block och sten har återförts för att skapa strömbiotoper och fria vandringsvägar.
Biotopen har återställts men kvarnmiljön är bevarad.
Efter åtgärderna strömsattes den tidigare uppdämda vattenytan ovan dammen igen vilket ger förutsättning för en biologisk mångfald.